Søg

De danske agurker banker på døren

Opdateret: 13. feb. 2019Den første forårsmåned venter lige om hjørnet. Temperaturene peger måske ikke i den retning, men vi kan nu alligevel godt mærke det på dagene, som er blevet lidt længere. Og traditionen tro betyder det også, at de første danske agurker snart er klar til høst.


Agurken er en af de mest populære grøntsager herhjemme - og ikke uden grund. Agurkens milde og friske smag betyder nemlig, at den kan bruges på et væld af forskellige måder; den indgår et skønt makkerpar med diverse blandede salater, giver bid og friskhed i dressinger som f.eks. tzaziki, er en klassiker til hjemmesylt, pynter på rugbrødsmaden og fungerer som en nem og lækker snack på farten.


Agurken - en dansk klassiker?

Selvom agurken i dag virker som en åbenlys dansk grøntsag, forholder det sig faktisk lidt anerledes.

Man skal faktisk helt til Østindien for at finde agurkens, som vi kender den i dag, hjemstavn. Her har den aflange grøntsag været kultiveret, dyrket og spist i mere end 3000 år. Agurkeplanten er dog betydeligt ældre. Et hold Hawaiianske forskere har nemlig fundet agurkefrø, som menes at være fra år 9750 før Kristi fødsel, i grænselandet mellem Myanmar og Thailand. Og det var 9750 år før Kristi fødsel!! Der er derfor opstået noget usikkerhed om agurkens eksakte hjem. Sikkert og vist er det dog, at den stammer fra Asien og siden har rejst til Europa gennem først Grækenland og siden Italien i følgeskab med Romerne.Agurken fra jord til bord

Selvom det er mange år siden, at agurken kom til vores breddegrader, har den stadig ikke rigtig vænnet sig til kulden. Derfor dyrkes danske agurker i drivhuse, hvor man kan sikre et mere stabilt temperaturniveau. På den måde kan de danske gartnerier sørge for, at der er friske danske agurker på supermarkedets hylder fra Marts og helt frem til Oktober.

Men betyder det så, at der er uanede mængder danske agurker fra Marts til Oktober? Nix, for hvor varmen er afgørende for at agurkeplanten kan overleve, så er lys den helt store vækstmotor, som får agurkerne til at vokse. Faktisk betyder mængden af sollys så meget, at der i sommerens lyseste periode bliver avlet 7 gange så mange agurker pr. kvardratmeter som i starten af sæsonen. Så du kan måske opleve, at vi skal helt hen til slutningen af april, før de danske agurker rigtig begynder at dukke op i supermarkeder og hos grønthandlere.


Gartneriet Søegaard er klar - få dem hos os fra d.15 februar

Med de mindre mængder i sæsonens start in mente er vi ekstra glade for vores gode samarbejde med Søegaard Gartneri. Herfra får vi nemlig friske, danske agurker allerede fra på fredag (d.15/2/19) og helt frem til sæsonens slutning i oktober.

Søegaard er et familiedrevet gartneri i Ågerup lidt nord for Roskilde, og her joker de med, at det altid er agurketid - og der er noget om det! De høster nemlig årligt ca. 1,2 mio. agurker. Gartneriet blev startet som et frilandsgartneri tilbage i 1914 og drives i dag af fjerde generation. Ja, man kan faktisk nærmest sige, at de har agurker i blodet hos Søegaard Gartneri. Derfor er det heller ingen tilfældighed, at der i dag er 3 generationer, som arbejder sammen side om side på gartneriet. Både Jacob Søegaard Nielsen, som driver gartneriet, hans far Arne Søegaard Nielsen på 78 år samt hans datter Louise, som er faglært gartner.


Vi glæder os til at kunne tilbyde de friske, danske agurker fra på fredag - og også til at kunne nyde dem selv :)

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle