Søg

Junamiæblet kan, når de andre er stået af

Opdateret: 1. mar. 2019


Sæsonen går sin vanlige gang. Det gør den jo egentlig året rundt, men det er som om, det bliver særligt tydeligt i denne tid - ikke mindst når man arbejder med dansk frugt og grønt. Efterårets store skatkammer af danske råvarer er svundet ind henover vinteren, og her i februar er der hovedsageligt rodfrugter, kål, løg og æbler tilbage. Men nu begynder man altså også så småt at kunne se slutningen på den danske æblesæson ude i horisonten. De kendte sorter i klassen som Gråsten, Aroma og Cox er alle "gået på sommerferie", men netop som man tror, at sæsonen skal til at slutte, kommer en ny elev ind i klassen og pifter liv i det hele. Og den nye sort i klassen er Junami-æblet.


Et dansk alternativ til Pink Lady

Sorten stammer oprindeligt fra Schweiz, men nogle modige danske æbleavlere så sortens potentiale tilbage i midten af 00'erne og plantede den på dansk jord. Og når man smager æblet, forstår man godt hvorfor!

Æblet passer perfekt til tidsånden, hvor der er stigende efterspørgsel på sødmefulde, sprøde danske æbler. Den sprøde og sødmefulde smag har også givet æblet kælenavnet 'Det danske Pink Lady', og sammenligningen med det kendte oversøiske æble stopper ikke her - for foruden en dejlig sødmefuld smag giver Junami-sorten også flotte kuglerunde æbler ligesom Pink Lady æblet. Junami er derfor et skønt dansk alternativ til Pink Lady, der jo som bekendt skal fragtes hertil langvejsfra.


Junami forlænger æblesæsonen

En anden stor fordel ved Junami er, at det er en sen sort. Som du kan se på grafikken nedenfor, er æblet nemlig et af de sidste danske vinteræbler, der er. Junami har sæson fra februar og frem til slutningen af marts, hvor stort set alle andre sorter er færdige eller synger på sidste vers. Det betyder, at vi i dag har en dansk æblesæson, som strækker sig helt fra slutningen af juli og frem til slutningen af marts. Junami er også den sidste sort, vi får i sortiment i denne æblesæson - og vi regner med, at det kommer til at kører frem til uge 13.


Så for at vende tilbage til udgangspunktet; ja, sæson går, heldigvis, sin vanlige gang. Og med Junamiæblet i hånden har vi fået et dejligt dansk æble at gå foråret i møde med.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle