Søg

Marts - måneden hvor vi ser frem

Opdateret: 27. mar. 2019


De første ramsløg er klar, og snart følger masser af forårsgrønt trop

Marts er ikke den mest spændende mad-måned. I hvert fald ikke hvis man måler det på antallet af frisk dansk frugt og grønt. Faktisk er marts nok den måned med det smalleste udvalg - sådan en slags overgangsmåned hvor vinterens råvarer er på tilbagetog, mens forårets grønne lækkerier stadig lader vente på sig, da sol og varme ikke har fået rigtig fat endnu.


Heldigvis kan marts så bruges til at glæde sig til dét, der venter lige om hjørnet; forårets grønne forråd. Tiden hvor blomster og træer springer ud, og hvor farverne igen tager over og lyser landets haver op. Og ikke mindst tiden hvor de danske marker, plantager og gartnerier igen er fulde af friske råvarer, som kan nydes rundt omkring i de danske køkkener. Sådan er det hvert år - udvalget af danske frugter og grøntsager er begrænset til rodfrugter, løg, lidt kål og æbler i marts, men snart vender det, og rabarber og spæde salater vil igen pible frem.


Med mere end 25 års erfaring i branchen burde jeg nok have vendet mig til det.

Alligevel bliver jeg gang på gang, år efter år, fyldt med en stor glæde og spænding på denne tid af året. Spændt på hvad der venter. Hvordan sæsonen bliver. Og hvordan vejret arter sig. Alt sammen faktorer som har betydning for, hvordan de skønne danske råvarer ender med at tage sig ud.

Følelsen ramte mig for alvor for små to uger siden, da jeg stod med nogle af de første ramsløg. De aflange, græsgrønne blade med den karakteristiske smag er en af de første forårsbebudere - og når de er klar, så ved man, at forårets mange skønne grøntsager venter lige om hjørnet.


Og tænk engang - allerede om en måned kan vi nyde friske danske radiser i salaterne, lave pesto på skønne danske ramsløg og tilfredsstille den søde tand med en klassisk rabarbertærte af danske rabarber. Og går vi endnu en måned frem til slutningen af maj, ja så er der også et væld af danske salater, nye dansk kartofler fra friland, grønne og hvide asparges og solbebuderen over dem alle; friske danske jordbær!


Så for nu nyder vi forventningens glæde og tanken om alle de spirrende danske råvarer, der venter lige om hjørnet. Det bliver fantastisk endnu engang!


De bedste forårs-hilsner,

Peter Skov Hansen

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle